De topentiteit

Een lezersvraag: welk onderzoek moet er uitgevoerd worden als de topentiteit van een structuur gedomicilieerd is in een ander land waar de UBO zich bevindt. Een terechte vraag. Hieronder mijn visie in deze situatie.

Global Risk Management Center

De topentiteit

Een lezersvraag: welk onderzoek moet er uitgevoerd worden als de topentiteit van een structuur gedomicilieerd is in een ander land waar de UBO zich bevindt. Een terechte vraag. Hieronder mijn visie in deze situatie.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Een lezersvraag: welk onderzoek moet er uitgevoerd worden als de topentiteit van een structuur gedomicilieerd is in een ander land waar de UBO zich bevindt.

Een terechte vraag. Hieronder mijn visie in deze situatie.

 

Situatieschets

Een lezer had een cliënt (in Nederland) waar hij belastingadvies aan geeft. Echter, de topentiteit is gedomicilieerd op de Britse Maagdeneilanden (BVI). Deze lezer heeft geen zeggenschap over de topentiteit, maar voelt zich niet comfortabel bij deze situatie. En terecht. Waarom?

 

Topentiteit

Deze cliënt heeft een BV die gedomicilieerd is in Nederland waar de lezer belastingadvies aan geeft. De aandelen van de BV zijn in handen van BVI LLC. Een Limited Liability Company (vergelijkbaar met een Nederlandse BV) die opgericht is onder BVI Company Act 2004. In deze Act zijn de voorwaarden opgenomen over een LLC. In de ‘By Laws’ (een soort statuten) zijn de specifieke karakteristieken van de LLC vastgelegd.

De topentiteit was ook nog een IBC (International Business Company). De BVI grossiert hierin, omdat er weinig vereisten zijn van ‘substance’.

 

BVI vereisten

Sterker, als de LLC is opgericht als een IBC, mag je niets doen. Zij mag bijvoorbeeld geen activiteiten uitvoeren en heeft minimaal één aandeelhouder en één bestuurder nodig. Het bestuur wordt veelal uitgevoerd door een trustkantoor. Als compensatie krijgt de LLC een belastingvrijstelling. Een leuke bijkomstigheid.

 

Cliëntacceptatie

Alvorens een cliënt te kunnen accepteren moet onder de huidige wetgeving vastgesteld worden wie de uiteindelijke belanghebbende (UBO) is van deze structuur. Tevens moet vastgesteld worden dat de UBO een integer persoon is. Oftewel: geen crimineel.

Het classificeren van de UBO was een gemakkelijke taak. De aandelen van de LLC waren in handen van de cliënt van de lezer. Tevens waren deze aandelen niet bezwaard door bijvoorbeeld ‘verpanding’ of ‘vruchtgebruik’. Een recht-toe, recht-aan structuur.

 

Het probleem kwam bij de integriteit van de UBO. Een bijkomend voordeel van een LLC als IBC is dat er geen jaarrekening opgemaakt hoeft te worden. Hierdoor kan een buitenstaander geen inzicht krijgen in de financiële situatie van deze LLC. Ook niet voor de belastingdienst. Als die al weet dat de UBO een LLCbedrijf heeft op de BVI.

 

Belastingwet

De belastingwet in Nederland vereis

t dat elk persoon belasting moet betalen over het totale wereldinkomen. Ook over het inkomensdeel (inclusief fictieve bijtelling van het vermogen) vanuit de LLC. Deze informatie was niet bekend bij de lezer.

 

Risico

Deze situatie kan een volstrekt legitieme situatie zijn. Echter, er zijn ook situaties mogelijk dat het vermogen van de LLC niet aangegeven worden bij de desbetreffende belastingdienst. De zogenaamde vermogensverduistering. En reden om meer informatie op te vragen over de belastingpositie van de UBO, om dit risico weg te nemen.

Niet verwonderlijk dat de lezer uiteindelijk deze situatie moest melden bij de FIU.

 

Een veelvuldig gehoord antwoord van partijen (en ook van deze lezer) is dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat er met het vermogen gebeurd in de LLC. Of welk andere rechtspersoon in welk ander land.

En dat klopt. Je bent niet verantwoordelijk wat er mee gedaan wordt. Die verantwoordelijkheid ligt bij de UBO. Maar, het risico kan wel terugslaan op de bedrijfsvoering. In het ergste geval kan een autoriteit de vergunning intrekken of je uit het register schrappen.

 

Het advies: goed onderzoek uitvoeren, geen aannames doen en een goede risicoanalyse uitvoeren.

 

Heeft u problemen met het classificeren van UBO’s of welke risico’s daar mee gemoeid gaan, laat het hieronder weten of neem contact op met GRMC: info@grmc.nl. Een zorg minder om te weten dat u alle risico’s heeft geïdentificeerd.

 

Tot over twee weken.

Gerelateerde begrippen

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste informatie

Meld u aan voor nieuwe artikelen over de compliance wetgeving

Wij van GRMC schrijven elke twee weken een nieuw artikel over de compliance wetgeving. Bent u hier benieuwd naar, blijf dan op de hoogte en meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief!