De banken en de toeslagenaffaire

Het kan haast niemand zijn ontgaan: de toeslagenaffaire. In de jacht op fraudeurs heeft de belastingdienst een groep mensen, op basis van vooroordelen, de...

Global Risk Management Center

De banken en de toeslagenaffaire

Het kan haast niemand zijn ontgaan: de toeslagenaffaire. In de jacht op fraudeurs heeft de belastingdienst een groep mensen, op basis van vooroordelen, de...

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het kan haast niemand zijn ontgaan: de toeslagenaffaire. In de jacht op fraudeurs heeft de belastingdienst een groep mensen, op basis van vooroordelen, de kinderopvangtoeslag stopgezet of teruggevorderd. En natuurlijk zullen sommige terecht zijn.

Maar het zal je maar overkomen dat je recht op een toeslag hebt maar deze niet krijgt omdat je een niet allochtone achternaam hebt. Schrijnende gevallen die ik hier niet meer zal herhalen.

Wat velen niet weten is dat de trustsector ook in zo’n slangenkuil is beland. Veel van de grootbanken hebben in hun strijd tegen het witwassen en financieren van terrorisme de relaties met de trustkantoren (en hun cliënten) opgezegd. Reden: het risico is te hoog. DNB was de voorganger van de grootbanken. Zij propaganderen bij hun (integriteits-) risicoanalyse dat relaties met trustkantoren in de categorie ‘derisk’ geplaatst moet worden. Dat betekent dat je zonder onderzoek bepaalde relaties categorisch gaat uitsluiten. En veel banken hebben daar gehoor aan gegeven want je staat al met 1-0 achter als je aan DNB moet gaan verklaren waarom je nog relaties aangaat met de trustsector.

 

Ik kan nog enigszins begrip hebben voor nieuwe relaties, maar de grootbanken hebben dit beleid ook doorgevoerd naar alle bestaande relaties. Veel van hun relaties (en mijn cliënten) kregen in Nederland geen bankrekening meer en moesten daarom uitwijken naar buitenlandse banken.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het monitoren van transacties verloopt van Nederlandse cliënten bij buitenlandse banken. Ik vrees het ergste.

Laat hieronder uw reactie achter als u een vergelijkende situatie heeft of als u een andere mening heeft.

Wilt u een (praktische) onderwerp besproken hebben, laat het hieronder ook weten. Of e-mail ons. Dan komt dit in een van de volgende artikelen aan de orde.

Tot over twee weken.

Gerelateerde begrippen

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste informatie

Meld u aan voor nieuwe artikelen over de compliance wetgeving

Wij van GRMC schrijven elke twee weken een nieuw artikel over de compliance wetgeving. Bent u hier benieuwd naar, blijf dan op de hoogte en meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief!