3 stelregels om fraude binnen de (Angelsaksische) Trust tegen te gaan.

Een (Angelsaksische) Trust wordt veel gebruikt voor een nalatenschap. Het vermogen van een persoon (de settlor of insteller) die zijn nalatenschap geregeld wil hebben, wordt juridisch overgedragen aan een Trustee (een beheerder) waarbij de voorwaarden worden vastgelegd in een Trust Deed. In Angelsaksische landen is dit een heel normale en veelvoorkomende structuur. Maar fraudeurs hebben de (Angelsaksische) Trusts ook ontdekt om vermogen te verduisteren. Wat kan je doen?

Global Risk Management Center

3 stelregels om fraude binnen de (Angelsaksische) Trust tegen te gaan.

Een (Angelsaksische) Trust wordt veel gebruikt voor een nalatenschap. Het vermogen van een persoon (de settlor of insteller) die zijn nalatenschap geregeld wil hebben, wordt juridisch overgedragen aan een Trustee (een beheerder) waarbij de voorwaarden worden vastgelegd in een Trust Deed. In Angelsaksische landen is dit een heel normale en veelvoorkomende structuur. Maar fraudeurs hebben de (Angelsaksische) Trusts ook ontdekt om vermogen te verduisteren. Wat kan je doen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe is het ontstaan?

Om (christelijke) heilige plaatsen te veroveren of te behouden werden in de 11e tot en met de 13e eeuw een aantal bekende kruistochten gehouden. Engelse edelen deden hieraan mee en bleven jarenlang van huis om naar Palestina te verstrekken. Ze wilden echter wel dat hun zaken geregeld werden voor degene die achterbleven. Daarbij werd een persoon (trustee) in vertrouwen (trust) genomen die de zaken regelde. Eventueel werd een tweede persoon aangesteld (protector) om te controleren dat de trustee voldeed aan de voorwaarden van de edele. De Angelsaksische Trust is geboren.

 

De situatie nu

De (Angelsaksische) Trust bestaat nog steeds. Daarnaast is een andere Trusttak ontstaan. In de tweede wereldoorlog is notaris Anton (Ton) Smeets letterlijk met koffers geld van vermogende cliënten naar Curaçao vertrokken zodat dit geld niet geannexeerd kon worden door de Duitsers. En vanaf de jaren 70 werden deze structuren veelvuldig gebruikt voor optimale belastingplanning. Landen faciliteerden (veelal met aantrekkelijke belastingen) deze structuren om hun binnenlandse economie te stimuleren.

“In principe blijft in de basis de huidige truststructuur hetzelfde als de oorspronkelijke Angelsaksische Trust: het vertrouwen hebben in een persoon die jouw vermogen beheert.”

 

Het probleem

Fraudeurs

De beschreven Truststructuren zijn volledig legaal en dienen een duidelijk doel. Maar zoals in alle situaties, zien criminelen hiervan ook de voordelen. Door vermogen over te dragen aan andere personen (zowel natuurlijke als rechtspersonen) wordt het niet inzichtelijker. Zeker in de huidige Truststructuren gaat het vermogen zelfs het land uit (offshore). Voor buitenstaanders (dus ook overheidsinstellingen) is het niet meer te volgen. Zelfs in de huidige situatie met snelle internetverbindingen wordt nog niet actief informatie uitgewisseld tussen de verschillende overheidsinstanties. Ook al staat in de verdragen tussen Nederland en 127 landen (per 1 januari 2021) dat de intentie er is om open communicatie te geven aan elkaar. In de praktijk gebeurt dit nog niet optimaal.

 

Boekhouding en jaarrekening

Bijkomend en complicerend probleem is dat, ter bescherming van de privacy, er niet altijd een boekhouding bijgehouden hoeft te worden. Laat staan dat er een jaarrekening opgemaakt moet worden. Dus, voor buitenstaanders is het een black box of een kluis waar je geen toegang tot hebt. En terecht natuurlijk als de Trust gebruikt wordt voor legitieme (en gelukkig de meest voorkomende) doeleinden. Het gaat voornamelijk over de (in verhouding) kleine aantallen die deze structuur gebruiken voor niet legitieme doeleinden.

 

De 3 stelregels

Gedurende de tijd heb ik veel Angelsaksische Truststructuren gezien. En nog steeds ga ik uit van het goede van de mens want de meeste structuren zijn opgezet voor het doel waarvoor zij bedacht zijn.

En natuurlijk heb ik ook heel foute structuren gezien die echt bedoeld waren om het vermogen te verduisteren voor overheidsinstanties. Maar er zijn een aantal stelregels:

  • Het (echte) doel van de Truststructuur

    En hiermee doel ik niet op het doel dat beschreven staat in de Trust Deed. Want dat is altijd een legitiem doel. Ik kijk voornamelijk naar de locatie van de Trust. Als dit in een ander land is waar de insteller woont, moet je achterhalen waarom dit in het andere land is. Want de meeste landen hebben een (alternatieve) structuur om hetzelfde te bewerkstelligen. Oftewel: waarom, waarom, waarom. Je moet terug naar het gedrag van een tweejarige. Pas dan kom je achter het daadwerkelijke doel van de structuur. En veelal zie ik, dat dit niet gevraagd wordt en neemt men het maar aan.

  • Niets is wat het lijkt

    Veel niet legitieme structuren gebruiken termen in de Trust Deed, die niet uitgevoerd worden. Termen als ‘irrevocable’ of ‘discretionairy’ trusts, ‘letter of wished’, etc. Deze termen staan vaak op het voorblad van een Trust Deed. Echter, als je de Trust Deed doorleest, blijft er niets over van de onherroepelijkheid (irrevocable) of wie de begunstigden zijn. Alles is aan te passen. Ik heb in mijn hele leven, maar één Trust Deed gelezen die daadwerkelijk ‘irrevocable’ is. Echter, in de ‘articles’ van de Trust Deed kan alles (lees de Trustee, Protector, Beneficiaries, etc.) aangepast worden. Dus ja, de Trust Deed is ‘irrevocable’, maar de invulling is dat niet. Dus, in principe geen echte ‘irrevocable’ trust. Het ergste dat ik meegemaakt heb, is een Angelsaksische Trust waarin zo’n USD 330 miljoen werd verduisterd. Uiteindelijk kwam deze malversatie aan het licht. Gelukkig had mijn cliënt al afscheid genomen van deze cliënt. Maar een aantal ‘gerenommeerde’ professionals (accountants, belastingadviseurs, etc.) hebben een aardige deuk opgelopen. Een paar maanden geleden hebben ze gesettled voor vele tientallen miljoenen. Dus, don’t assume.

  • Fiscale positie

    Als een legitieme insteller een Truststructuur kiest, is een ding zeker: hij wil voldoen aan alle belastingregels omdat hij niet in de problemen wil komen. Vraag gerust aan hem of zijn belastingadviseur naar de verwerking van de trust in de belastingaangifte. Hij zal dit veelal gewillig met je delen.

 

Natuurlijk blijft het een complex geheel. Maar het blijft voornamelijk ‘Know your Business’. Je moet goed weten waarmee je bezig bent. Heb je vragen? Of heb je een probleem dat opgelost moet worden? Neem gerust contact met ons op via info@grmc.nl of met de chat op onze website. Wij helpen u om oplossingen te vinden.

 

Tot over twee weken.

Gerelateerde begrippen

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste informatie

Meld u aan voor nieuwe artikelen over de compliance wetgeving

Wij van GRMC schrijven elke twee weken een nieuw artikel over de compliance wetgeving. Bent u hier benieuwd naar, blijf dan op de hoogte en meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief!